Ahlsell och Dynamiska Plockrundor


Ahlsell effektiviserar med Kairos Logic

 Norden-baserade teknikgrossisten Ahlsell använder Kairos Logic för att vinna effektiviseringar inom både tid och arbetsinsats, genom att välja den mest lämpade leverantören av kontextuell intelligens inom supply chain.

Ahlsell är en av de största distributörerna i Norden inom installationsprodukter, verktyg och maskiner, med verksamhet även i Baltikum, Ryssland och Polen. Företaget har en lång tradition av “omnichannel retailing”, och de har inlett ett arbete med att implementera smarta logistiklösningar i flera av deras 250 anläggningar, för att säkerställa att de kan hålla sitt löfte om att leverera till kl. 07:00 nästföljande dag, alla order som mottas innan kl. 18:00 föregående dag. Ett av de första projekten genomfördes på distributionscentralen i Gardermoen i Norge, där Ahlsell valde att satsa på en lösning från Kairos Logic som bygger på artificiell intelligens.

“Valet att anamma ny teknologi var lätt. Det spelar ingen roll för oss vem leverantören är, men SaaS-modellen gav oss flexibilitet och erbjöd stora valmöjligheter. Jag kan optimera våra plockrundor utan att spendera pengar på system som ligger utom räckhåll för min budget.”

Jostein Remme
Assist. Operationing manager och Systems, Ahlsell Norway

Ahlsell använde tidigare en statisk strategi med S-formade plockrundor. Denna strategi leder till rundor där lagergångarna som ska besökas ofta genomkorsas i sin helhet, där arbetaren går in i gången i ena änden och lämnar den på motsatt sida, vilket resulterar i en slingrande, S-formad plockrunda. Den här strategin är enkel att anamma, använda och förstå, men den är svår att anpassa och optimera för varje enskild order, vilket ger stor potential för besparingar i både tid och resväg.

LÖSNINGEN:

Kairos Logic

Dynamisk optimering av plockrundor, baserad på SaaS- och AI-teknologi

Med ambitionen att ytterligare optimera och effektivisera deras distributionscentral i Gardermoen, utvärderade Ahlsell flertalet leverantörer av AI-teknologi, mot kravet att lösningen lätt skulle kunna integreras med existerande WMS- och WCS-lösningar.

Slutsatsen blev att med hjälp av Kairos Logics SaaS-lösning kunde de optimera utan nämnvärd påverkan på inarbetade gränssnitt och användarprocesser. En enkel och smärtfri integration utlovade en smidigare övergång och friheten att vara WMS-agnostiker – en möjlighet att fritt välja de bästa leverantörerna för alla deras framtida lagerrelaterade behov.

“Den största fördelen med Kairos Logics lösning är att vi applicerar kontextuell intelligens på lagerprocessens logik. Du får möjlighet att göra prioriteringar i realtid, baserat på information i ditt WMS, både i manuella och automatiserade lager. Du behåller överblicken och kontrollen över hela verksamheten, men med en mycket högre grad av effektivitet.”

Lijo George
CEO, Kairos Logic

Samtliga artiklar i lagret tilldelas en geografisk position, liksom en inventarieplacering från den digitala CAD-kartan. Detta möjliggör optimering av varje enskild plockrunda, i realtid.

Resultaten är häpnadsväckande. Tester visade besparingar av upp till 20-30% i de enskilda plockrundornas distanser, vilket innebar en reducering av totalt 900 km av onödigt truckkörande under en period av endast två månader.

En viktig fördel – att kunna möta marknadens allt högre ställda krav på snabba leveranser. Ahlsells lager i Gardermoen är 40 000 kvm stort, där ca 170 personer arbetar i skift.

Kontentan är att Kairos Logics system med kontextuell intelligens, möjliggör för Ahlsell att implementera effektivare orderplockning, att leverera snabbare, samt ger dem friheten att fritt välja de WMS-leverantörer som passar bäst för respektive anläggning inom koncernen.

Summering

Problem
Att hitta en AI-mjukvarulösning för att optimera manuella och automatiserade plockprocesser, som med lätthet kan integreras i existerande WMS, på flera anläggningar.

Lösning
Kairos Logics SaaS-baserade AI-modul som kan integreras med valfri WMS eller ERP-lösning, och därmed erbjuder enhetlig funktionalitet på samtliga anläggningar, oavsett om de har manuella eller automatiserade lagerprocesser.

Resultat
Besparingar av upp till 20-30% i de enskilda plockrundornas distanser, vilket innebär en reducering av totalt 900 km onödigt truckkörande under en period av endast två månader.

Fördelar med Kairos Logics AI-moduler:

  • Enklare projektverkställande, då modulen är enkel att integrera och kräver färre tester.
  • Optimering i realtid, vilket erbjuder flexibilitet och möjliggör kontextuellt beslutsfattande när som helst i plockprocessen.
  • Möjlighet att kunna slå på och av. Modulen är ett optimeringstillägg, ej en ersättare. Slå på modulen för ökad effektivitet och slå av den för att återgå till ursprungsprocessen.

Om Ahlsell

Ahlsell är Nordens ledande distributör av installationsprodukter, verktyg och maskiner för bland annat entreprenad, industri och offentlig sektor, och de erbjuder över en miljon individuella produkter och lösningar. Koncernen har en omsättning på strax över SEK 29 miljarder, där de svenska, norska och finska marknaderna står för ca 97% av intäkterna, och de är listade på Nasdaq i Stockholm. Med ca 5 800 anställda, fler än 230 lokala filialer och tre centrallager uppfyller vi kontinuerligt vårt löfte: Ahlsell gör det lättare att vara professionell!

Om Kairos Logic

Kairos Logic tillhandahåller AI-lösningar för lager- och logistikhantering. Den unika algoritmen, med “kontextuell intelligens som service”, erbjuder lösningar för dynamisk optimering av plockrundor, inventarieanvisning och kolliberäkning. Den enkla plugin-lösningen förbättrar kontinuerligt genomflödet i lager och distributionscentraler till en mycket lägre kostnad. Bolaget grundades 2019 som ett privatägt företag med säte i Lund, Sverige, med stöd av Ideon Innovation, Wallenberg Autonomous Systems and Software Program samt den svenska innovationsbyrån Vinnova.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts